Özgün Araştırma

Çocuk Acil Servisinde Kesi Sütürasyonu Sırasında Uygulanan Parmak Kukla Gösterisinin Çocukların Ağrı ve Korku Düzeyine Etkisi: Randomize Kontrollü Çalışma

10.4274/cayd.galenos.2024.17894

  • Gül Feyza Erdem
  • Aysel Topan

Gönderim Tarihi: 13.12.2023 Kabul Tarihi: 25.01.2024 J Pediatr Emerg Intensive Care Med 2024;11(1):21-28

Giriş:

Kesi sütürasyonu nedeniyle acil servise gelen çocuklarda sütür esnasında uygulanan parmak kuklanın işleme bağlı gelişen ağrı ve korku düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Kesi sütürasyonu ile gelen çocuklar, Türkiye’de bir şehirdeki üniversite hastanesinin çocuk acil servisinden kolayda örnekleme yoluyla alınmıştır.

Yöntemler:

Bu çalışmada randomize kontrollü deneysel desen kullanılmış ve örneklem büyüklüğü 65 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada deney grubunda 33 ve kontrol grubunda 32 çocuk araştırma grubunu oluşturmuştur. Araştırmanın uygulanmasında deney grubunda yer alan çocuklara kesi sütürasyonu sırasında kukla gösterisi yapıldı, kontrol grubundaki çocuklara ise kesi sütürasyonu sırasında herhangi girişim yapılmamıştır. Deney ve kontrol grubunu oluşturan çocukların kesi sütürasyonu sırasında ağrı ve anksiyete düzeyleri değerlendirildi. Verilerin toplanmasında “kişisel bilgi formu”, “Wong-Baker yüzler ağrı değerlendirme ölçeği” ve “çocuk korku ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde; ki-kare testi, Mann-Whitney U testi, Wilcoxon testi ve Fridman testi kullanılmıştır.

Bulgular:

Deney ve kontrol grubundaki çocuklar ağrı ve korku düzeyleri açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak aralarında anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p<0,05). Deney grubundaki çocukların ağrı ve korku düzeyleri kontrol grubundakilere göre daha düşük olduğu belirlenmiştir.

Sonuç:

Çalışmada kesi sütürasyonu sırasında yapılan kukla gösterisinin işleme bağlı gelişen ağrı ve korkuyu azaltmada etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Kesi sütürasyonu, ağrı, korku, çocuk, kukla, hemşire

Tam Metin (İngilizce)