Özgün Araştırma

Çocuk Acil Servise Ambulans ile Getirilen Olguların Klinik ve Demografik Özellikleri

10.4274/cayd.galenos.2023.93446

  • Gülüzar Gürhan
  • Fatih Akın
  • Abdullah Yazar
  • Esra Türe
  • Ahmet Osman Kılıç
  • Abdullah Akkuş

Gönderim Tarihi: 25.07.2023 Kabul Tarihi: 16.11.2023 J Pediatr Emerg Intensive Care Med 2024;11(1):6-14

Giriş:

Bu çalışmada ambulans ile çocuk acil servise getirilen olguların klinik ve demografik özellikleri incelendi. Amacımız, ambulans ekiplerince ve acil serviste yapılan müdahaleleri ve konulan tanıları belirlemek, olguları transfer edilen yer ve transfer şekillerine göre sınıflamak, sevk uygunluğunu değerlendirmek ve bulgularımızla sevk zincirinin verimliliğini artırmaya katkıda bulunmaktır.

Yöntemler:

Hastanemiz çocuk acil servisine ambulansla getirilen 542 olgu ileriye yönelik olarak izlendi. Olguların özellikleri ambulans müdahale formu, hastanemiz otomasyon sistemi, acil servis muayene defteri kayıtları ve hemşire gözlem kayıtlarından elde edildi.

Bulgular:

Olguların %2,54’ü (n=542) çocuk acil servisimize ambulans ile gelmişti. Yeşil alan başvurusu tüm aylarda (%71,9-82,9) en fazlaydı. Hastaların %4,7’si şehir dışından gelmişti. Hastaların %49,4’ü evden, %48,8’i başka bir hastane ya da sağlık kurumundan alınmıştı. Transport şekline göre primer olgular %53,2, sevki kabul edilen olgular %36,1, sevki kabul edilmediği halde İl Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu kararı ile getirilen olgular %10,5 idi. Ambulans ön tanıları ve acil serviste konulan tanılar incelendiğinde %79,2’sinde tanılar uyumluydu. Ambulans ekipleri tarafından hastaların çoğunun vücut sıcaklığının ölçülmediği ve solunum sayısının kaydedilmediği görüldü. Acil serviste endotrakeal entübasyon yapılan dört hastaya ambulansta endotrakeal entübasyon yapılmamıştı. Hastaların %15,5’i gözleme gerek kalmadan acil servisten taburcu edilirken, çoğunluğu (%55,7) acil gözlem ünitesinde takip edildi. Hastaların %89,9’unun şifa ile taburcu olduğu, %1,5’unun sevk olduğu, %0,9’unun eksitus olduğu görüldü.

Sonuç:

İlimizde hastaneler arası nakilde ambulans kullanımının sık olduğu, hastanemizin şehir içi ve şehir dışından gelen hastalara acil bakım hizmeti verdiği, ambulans ekipleri tarafından çocuk hastalara bazen uygun ve gerekli müdahalede bulunulmadığı görüldü. Vital bulguların kaydedilmesi, yorumlanması, hastalara zamanında ve etkin müdahale açısından önemlidir. Çocuk hastalarda da gerçek acil durumlar tanınmalı ve uygunsuz ambulans kullanımının önüne geçilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, ambulans, transport, acil servis

Tam Metin (İngilizce)